Uitrekenen of uitsloven?

In een vakblad voor IT-ers (ja, ik ben mij er eentje) lees ik vandaag dat het Rijk experimenteert met cloud.

Veel bla bla, maar de volgende delen vielen me op (ik citeer letterlijk):

In het bezuinigingsprogramma Compacte Rijksdienst dat Donner medio februari 2011 presenteerde stonden reeds de contouren geschetst van de gesloten rijkscloud. Daarbij is aangekondigd dat bij de rijksoverheid het aantal rekencentra de komende jaren wordt teruggebracht van 64 naar vier à vijf.

Dus een groot aantal rijksrekencentra moet geloven aan de rijkskaasschaaf. Maar de klapper is voor mij het volgende:

Minister Donner verklaarde overigens begin maart in een algemeen overleg van de Kamercommissie BZK dat hij niet gecharmeerd was van de Engelse term cloud computing. Hij hoopt op een goed Nederlands alternatief en kwam zelf met het alternatief ‘wolkenrijden’.

Voor niet IT-ingewijden: Cloud computing kun je zien als een vorm van uitbesteding. In plaats dat je je data, applicaties en diensten door interne beheerde servers (eigen sloven) laat “serveren” aan je medewerkers, laat je het serveren door extern beheerde servers (sloven van iemand anders). Het gereken van de rijksrekencentra wordt uitbesteed, binnenrekenen wordt uitrekenen. Daar, uitrekenen, een veel beter alternatief voor wolkenrijden, zeg nou zelf.

De voorgaande allinea plaatste ik ook als reactie onder het bewuste artikel, maar toen ik het had geplaatst zag ik nóg een alternatief voor het door minister Donner bedachte “wolkenrijden”, namelijk uitsloven. Geachte heer Donner, kiest u zelf maar: uitrekenen of uitsloven?

Advertenties

4 comments

 1. vertrouwen?
  in wie?
  in sony, in tom-tom of in de overheid?

  ik vertrouw liever mensen die ik ken en geen systemen

  wist overigens niet wat cloud computing was, nu een beetje
  dank zij een makkelijk te behappen blogje:)

  1. Goeie vragen Assyke. Ik ben altijd blij als ik iets behapbaar heb kunnen uitleggen. IT-ers zijn daar meestal niet zo goed in… 🙂 Ik heb nog eens nagedacht:

   Het vervangen van een schoenzool besteed ik uit aan de specialist, net als het vervangen van de banden van mijn auto. Mijn schoen en auto laat ik vol vertrouwen achter bij de specialist. Ik krijg het “onmisbruikt” en in betere staat dan eerst terug. Als tegenprestatie betaal ik de rekening.

   Het bewaken en beveiligen van mijn zuurverdiende geld besteed ik uit aan een bank. Ik vertrouw erop dat ze dat goed en zuiver doen. Als waardering voor mijn vertrouwen krijg ik rente. Dat vertrouwen is onlangs vreselijk beschaamd. Toch blijf ik mijn bank vertrouwen. Ik kan het geld toch moeilijk in mijn matras stoppen.

   Het bewaken en beveiligen van bedrijfsgegevens zou je kunnen overlaten aan een wolk. Maar wolken vinden we gewoon nog een beetje eng. Maar straks vindt iedereen ze net zo gewoon als de bonuskaart van de AH…

   Sony maakt tegenwoordig naast TV’s ook telefoons die je ook de weg kunnen wijzen, net als tomtom. De overheid is de weg soms helemaal kwijt… Ik soms ook, maar dan komt er vanzelf een verwoede noot en ben ik even weer uit de war.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s