Gelukkig bijna uitgestorven

Voor ik mijn (gemakshalve zeg ik ‘mijn’, maar eigenlijk heb ik het ding in bruikleen van de baas) schootcomputer – type stoeptegel met vergelijkbaar gewicht – openklap in de trein kijk ik schuchter om me heen. Het is een 1e klas coupé, dus op diverse schoten ligt een laptop open. Hier en daar een eitje met een appeltje, maar overwegend zakelijke apparaten met een versie van Microsoft’s OS “Windows” erop. Ik zie gelikt zwiepende venstertjes op die schermen. Een en al grafische lenigheid. Toe maar! Windows 7 zeker! Uitslovers. Allemaal expres op standje maximale flitsflats-imponering gezet. Om de ogen uit te steken van noodgedwongen dinosaurier-users zoals als ik.

Hopelijk met een blik van “ik vind het helemaal niet belangrijk om een moderne OS op mijn laptop te hebben” klap ik mijn laptop nonchelant open. Met een hoop geflikker komt mijn scherm tot leven en zit dan gelijk helemaal vast. Na een halve minuut reageert het ding nog steeds niet op mijn dringende aanmoedigingen op de toetscombinatie ctrl-alt-del, hoe stevig ik ze ook in druk. Geroutineerd houd ik dan maar de power-knop 4 seconden ingedrukt. Dat geeft altijd resultaat en weldra zie ik het vertrouwde opstartscherm.

Onmiddelijk meen ik achter mij gegrinnik te horen. Sissend gefluister: “pfff moet je zien…wzwzwzwz…XP…kgmpf”. Ik doe alsof ik even iets uit mijn jas moet pakken die op het bagagerek ligt. Steels kijk ik naar de mensen op de stoelen achter mij. Ogen schieten schuldig opzij. Hah!

Ja, mijn laptop draait nog Windows XP. Een OS uit de oertijd. Niks geen soepele, sexy flitflats user interface, maar sobere spartaansheid. En bovendien werkt het ook nog eens niet goed. Ja, die zandloper, die wel. Die doet het uitzonderlijk goed. Zelfs Microsoft wil niet meer met XP worden geassocieerd en heeft haar zegen en steun voor dit kind uit het nest ingetrokken. Dit prehistorische OS is zwaar bedreigd met uitsterven. En dat is maar goed ook.

Eind van dit jaar mag ik ook over op Windows 7. Gezien de gebleken houdbaarheid van XP zal ik daar in mijn beroep zeker de komende 8 jaar mee moeten werken. Over acht jaar kan ik dit verhaal dan gewoon recyclen. Ik hoef alleen ‘XP’ te vervangen door ‘W7’ en ‘Windows 7’ door ‘Windows 12’. Ja, Windows 8, 9 en 10 worden dan overgeslagen, want als bedrijf moet je een OS tot op het bot afkluiven voor een positieve business case.

Powered by ScribeFire

11 comments

 1. Ben nog maar nét over.
  Maar wat mij betreft had het best XP mogen blijven.
  Prima systeem, ik kon er alles mee wat ik wilde
  en dat flitsende is nu eenmaal niet aan mij besteed.

  1. Eerlijk gezegd heb ik toen XP uit kwam ook nog tijden lang de classic look&feel ingesteld. Ik vond die XP-look veel te flitsend.
   Alles wordt op gegeven moment gewoon.
   Eigenlijk wil ik gewoon iets dat goed en voorspelbaar werkt maar geen apple is (een principekwestie, dat laatste)

 2. Oma vertelt:
  in 1985 zat ik trots met mijn eerste laptop in de trein,
  een Toshiba T1000 (met een schermpje waar zes regels op gingen).
  Maar die trots had weinig zin, want geen van de medereizigers wist wat een computer was,
  laat staan een laptop. Dus er viel niks te scoren van het type “kijk mij eens”…

  Tegenwoordig neem ik trouwens lekker rustig een papieren boek mee in de trein.
  En als ik het uit heb laat ik het liggen voor iemand die de huidige opgefokte elektronica-wereld ook een beetje de neus uitkomt 😉

  1. Bedankt voor je leuke reactie 🙂
   Kun je nagaan hoeveel er sinds 1985 allemaal is veranderd.
   Met een papieren boek ben je vandaag de dag gewoon “vet cool”.
   Heel mooi dat je je uitgelezen boek gewoon laat liggen zodat iemand anders het kan oppakken. Die hyper-moderne e-readers bieden die mogelijkheid niet eens.

 3. die stijl, ik mag je stijl, licht de underdog spelen, doe ik ook wel, noodgedwongen. Maar laatst las ik je verhaal over het repareren van dat chinese ding van je zoon, dus bij jou is het stijl: mooi!

 4. We worden natuurlijk gepakt door de industrie die de levensduur van dergelijke apparaten zo kort mogelijk willen houden om meer omzet te genereren. Een van de trucs is om allerlei zogenaamde software te leveren die vooral veel energie en ruimte opslokt zodat je met je ‘oude’ gepimpte ‘mercedes’ op een fietsframe niet meer vooruit te branden bent.

  Ik wil alleen maar een briefje schrijven en een beetje mailen en internetten. Windows 7 heeft alleen al voor de besturing 8 gigabyte ruimte nodig. Onzinnig natuurlijk.

  1. Okee het monster slokt 8 gb op, maar dan flitst en flatst het wel heel lekker. En geheugenconsumptie staat in direct verband met de geheugenprijs.

   Trouwens, traditioneel worden windows-versies bij iedere service pack natuurlijk beter beveiligd, maar ook daardoor steeds langzamer. Je mercedes-motor moet steeds meer bepantsering meestuwen (om in jouw metafoor te blijven).

 5. Mijn ervaring is dat een computer na een jaar of drie steeds slomer wordt, de reden…………er komen steeds meer dingen op die elke keer weer moeten opstarten en dat kost tijd.

 6. @luuk: ik ga XP niet missen, want ik heb er ontzettend vaak ruzie mee, maar misschien kom ik daar nog wel eens jankend op terug

  @fulpvalstar: ja, dat is ook mijn ervaring. Je computer slibt langzaam helemaal dicht. XP moet je eigenlijk 2 keer per jaar op nieuw installeren om je computer fit te houden. En bij het minste probleempje waar ze niet 1-2-3 een oplossing voor hebben zal een typische ICT-helpdesk-medewerker je adviseren dat je computer “even opnieuw ingespoeld” zal moeten worden. Wissen en opnieuw installeren dus. Ben je al je instellingen en opgeslagen wachtwoorden kwijt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s