De stilte van 15 miljoen

Een van mijn favoriete oasen van verstilling in Nationaal Park Dwingelderveld (vanmiddag zelf gekiekt met mijn fotofoon)

Vanmiddag liep ik door de Drentse bossen, niet ver van Spier, niet ver van de snelweg, niet ver van het Noorderveld. Samen met mijn vier dartele veulentjes. Ik had 3 pogingen nodig om een stil stukje Drenthe te vinden. Gelukkig was mijn favoriete stukje nog relatief rustig. Rondom onze woonplaats Dwingeloo waren de bosparkeerplekken bomvol en overal tussen de bomen zag én hoorde je mensen lopen. Allemaal toeristen die op zoek waren naar die Drentse stilte. Dit werd mij duidelijk toen ik het Journaal van 8 uur vanavond zag.

Die Drentse stilte wordt in de nabije toekomst dus nóg stiller, en daarvoor wordt even 15 miljoen euro opgehoest. Het Noorderveld zelf wordt weer zoals het was vóórdat het landbouwgrond werd: een sompig en uitgestrekt heidegebied. Een glorieuze muggenkwekerij. Van het Noorderveld wordt momenteel een laag aarde afgegraven en over en strook van 5 kilometer langs de A28 op een grote langwerpige hoop gekwakt. Die hoop krijgt twee functies: geluidsdemper en toeristenlokker.

Nietsvermoedende automobilisten wil men van de snelweg lokken met behulp van een 5 kilometer lange lokstrook vol heide, bomen en wat waterpartijen. Als vliegen moeten de potentiële toeristen op de nieuwe natuur en stilte afkomen. Goed voor de lokale economie, want daarmee gaat het blijkbaar niet goed. Komt zeker door de krimp. Vanmiddag had Het Dwingelderveld bepaald geen tekort aan toeristen. Het gonsde ervan in de bossen en op de hei. Oh, wat is het hier stil hè? Ja, echt heel stil. Jeetje wat stil. En kun je nagaan, het wordt nóg stiller. Echt waar? Ja, echt waar.

De lokstrook moet ook het geluid van het verkeer dat ondanks de verlokkingen tóch door raast, dempen en verstommen zodat de natuur erachter nóg beter kan verstillen. Als natuur- en stilteliefhebber hoop ik dan maar dat de hoeveelheid nieuwe stilte, die stilte van 15 miljoen, groter is dan de de toename van het geroezemoes van die broodnodige nieuwe toeristen, anders komt er van die verstilling niks terecht. Aan de andere kant hebben al die nieuwe muggen ook weer verse toeristen nodig. Kom toch maar dan, u bent van harte welkom!

Powered by ScribeFire.

6 comments

  1. ik heb een tijdje geleden bij Klokhuis gezien dat Muggen vooral op de geur van zweetvoeten afkomen. Daar zijn ze blijkbaar dol op. Kortom: goed je voeten wassen en schone sokken aan doen voor je het Dwingelderveld op loopt. 😉

   Maar eh, heb jij dan een muggenkostuum in de kast liggen ofzo?

 1. Ik liep er zaterdag nog uitgebreid rond. Aan de noordkant (stuk tussen spier en Dwingeloo). Veel mooier wandelen daar dan op het grote heideveld waar maar weinig paden zijn.
  En veel rustiger.
  Ook verrast dat daar 15 miljoen wordt geïnvesteerd (NOS). Ravage langs de snelweg. En strook van meer dan 40 meter bij 5 kilometer aan bos en bomen gekapt. Moet je eens proberen een kapvergunning voor 1 boom in je eigen tuin te krijgen. Knappe jongen die dat voor elkaar krijgt.

  We leven in een een lux land, denk ik dan maar weer. Terwijl de snelwegen vol zijn, wordt er 15 miljoen geïnvesteerd in dat al fraaie gebied waar maar relatief heel weinig mensen komen.
  Voor mij hoeft het daar niet drukker te worden. Ik denk ook niet dat dat gaat gebeuren trouwens.

 2. Hopelijk is het ver genoeg van de paden af, daar komen alleen mensen die stilte willen vinden.
  Ik weet alles van die muggen daar in het dwingelderveld en omgeving. Ik ben toch al nooit een fan van gezuig aan mijn lijf geweest dus ik wacht wel tot het winter is.

  1. In de winter is het er inderdaad oerstil en geen steekbeesten te bekennen.
   Gelukkig kan ik goed tegen muggesteken. Na een uurtje is de bult al weer weg.
   Alleen dat gezoem aan mijn oren ’s nachts, dat vind ik erg irritant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s