Ze pikken alles in

Toen ik bij de voetbaltraining van mijn zoontje langs het veld liep ving ik een stukje van een gesprek op tussen een man en een vrouw. De man sprak luid en wilde blijkbaar dat iedereen die langs de kantlijn stond te kijken naar de kinderen, kon horen hoe hij over de dingen dacht. De vrouw luisterde maar half en zei af en toe beleefd: “ja, jaaa ja”, terwijl de man de volgende onnozelheden over haar uitstortte:

“Wij pompen miljarden in een zwart gat. Waarom laten ze dat land niet gewoon failliet gaan? Ik begrijp dat niet. Ik begrijp dat gewoon echt niet. En wat kost dat hele gedoe met die Mauro ons wel niet. Al die dure politici zijn er al dagen over aan het ouwehoeren. Weet je wat de beste baan is die je kunt bedenken? Politicus in de oppositie! Enige dat je nodig hebt is een vlotte babbel. Geen verantwoordelijkheden en handje op houden voor een dik salaris. En allemaal zijn ze bezig met die Mauro. Wat een geldverkwisting. Die gast moeten ze d’r gewoon uitzetten. Net als als die Polen. Die pikken alles in. Alles!”

We leven in een land waarin je gelukkig vrij je mening mag uiten. De bewuste man stond volledig in zijn recht, maar sloeg mij met volslagen stomheid.

Powered by ScribeFire.

4 comments

  1. je kan er wel iets aan doen. Klagen over het weer is ook erg saai en slaapverwekkend. In het algemeen moet je je niet opwinden over zaken waarop je geen invloed hebt.

    Deze man kan je aanraden zich niet op te winden over zaken waar hij geen invloed op heeft.

    Mocht hij zich opwinden over jouw advies, kun je vragen: ja waarom heb je daar eigenlijk geen invloed op?

  2. Sja, nu zijn het de Polen, niet zo lang geleden waren het de Turken en de Marokkanen. We hebben de Surinamers gehad en de Italianen en Spanjaarden. Daarvoor Molukkers. En heel vroeger waren het de Joden. Er is altijd wel een bevolkingsgroep het pispaaltje. Waarom? Weet niemand. Waarom juist die groep op dat moment? Omdat ze aanwijzbaar zijn en omdat de klagers zich niet gehoord voelen, of het gevoel hebben dat ze minder hebben dan anderen. Er verandert nergens nooit iets. en in Nederland al helemaal niet, ook al heten wij het tolerantste volk ter aarde te zijn (of was het heetten?)

    1. Ja, daar heb je gelijk in. Het is nog steeds net als hoe vroeger tegen de gastarbeiders werd aangekeken: ze komen naar Nederland om het werk te doen waar we ons zelf te goed voor vinden, maar als de werkloosheid onder de Nederlanders toeneemt, klagen ze dat die gastenarbeiders onze banen inpikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s