De buurtheks

Ze noemden haar de buurtheks. Regelmatig zag je haar in haar wildernis die ze tuin noemde kruiden verzamelen. Alle kinderen wisten zeker dat er in haar keuken geen fornuis stond, zoals bij normale mensen, maar een open vuur met een grote ketel erboven. En natuurlijk had ze zelfs een spinnenkwekerij en moesten haar kinderen iedere dag een boterham met spinnenpootjes eten. Uiteraard kon ze met katten praten.

Zelf kwam ik regelmatig bij haar over de vloer, want ik was vriendjes met haar zoon. En hoewel het opzich een bijzonder gezin was, heb ik die ketel nooit zien hangen in de keuken. Er stond toch echt een gewoon fornuis. Spinnen zag ik er wel, in de tuin, maar die werden niet op brood gesmeerd. Dat werd door andere kinderen dan uitgelegd met: “Ja, maar ze betovert je met zelfgemaakte heksenlimonade zodat je ziet wat zij wil dat je ziet”. 

Ze maakte wel heel veel zelf, en ze wist en kon alles beter. Als je haar trots iets liet zien dat je zelf had gemaakt, dan kon je er gif op in nemen dat ze dan zou zeggen: “je moet het eens zo en zo proberen” of “je moet eigenlijk…”. Ze had niet eens door hoe kleinerend dat op anderen overkwam. Ik had het dan ook wel met mijn vriendje te doen. Maar niet langer toen ik zag dat hij zijn moeder’s gewoontes begon over te nemen. Het werd een arogant en dominant ventje. Einde vriendschap natuurlijk.

Ik vroeg me laatst ineens af hoe het met hem zou zijn. Waarschijnlijk heeft hij, net als zijn moeder, een mak lammetje uitgezocht om mee te trouwen. Om te betuttelen en te beleren. Zijn vader was namelijk een sullige goedzak die zijn vrouw verafgoodde. In de ogen van zijn vrouw kon hij niks goed doen, en dus later ook niet in de ogen van zijn zoon. De brave man beantwoordde hun toorn altijd met een gedwee “ja lieverd” of “nee lieverd”. Ze had hem vast betoverd, de heks.

7 comments

  1. de spijker op zijn kop eigenlijk.
   maar ik heb ze wel van dichtbij meegemaakt hoor. Je kon echter niet zeggen dat hun relatie niet in balans was. Volgens mij zijn ze nog steeds samen.

 1. Een stukje barstensvol vol cliché’s, kortzichtigheid en stereotypen.
  Echt Nederlands, van de soort kop & maaiveld.

  Ga eens op zoek naar die vroegere vriend – moet niet moeilijk zijn, nu met internet – en neem de tijd om te ervaren hoe bijzonder en boeiend hij en zijn moeder waarschijnlijk zijn, te midden van het ‘normale’ volk.

 2. Het doet me denken aan een vrouw die vroeger bij ons in de straat woonde alleen werd ze de zigeunerin genoemd. Veel mensen meden haar omdat ze er anders uitzag en ook bang waren want er gingen vreemde verhalen over haar rond. Mijn moeder begon eens een praatje met haar en de vrouw was dolgelukkig dat er eindelijk eens iemand normaal tegen haar deed.

  1. Onze buurtheks werd door de kinderen uit de buurt niet gemeden maar wel een beetje gepest. Onschuldige dingen, zoals belletjetrekken, sneeuwballen gooien en papieren pijltjes blazen, maar wel altijd bij haar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s