De omgekeerde felicitatietaktiek. Briljant!

De jarige besloot dan maar zelf te bellen met me. Mijn vrouw nam eerst op en feliciteerde de jarige meteen. Ik kreeg hem even later aan de telefoon zodat ik hem ook kon feliciteren. Handig toch? Ja, want ik hoefde de jarige niet zélf te bellen. Misschien was ik het ook wel helemaal vergeten. Dat risico is er namelijk altijd. Dus het was heel slim van de jarige om dan maar zelf te bellen. Nee, niet slim, maar briljant.

De briljante jarige was er zelf ook best trots op toen ik het hem had uitgelegd. Hij zag in dat hij dan ook zelf kon kiezen wie hem feliciteerde en wie niet. Zo voorkom je dus ook dat je door iemand gefeliciteerd wordt waar je níet door gefeliciteerd wil worden. Dat betekent dus wel dat je de op je verjaardag de telefoon niet opneemt natuurlijk. Ja, want anders word je misschien toch ongewenst gefeliciteerd. Zie je wel, briljant.

Het mooiste aan deze omgekeerde felicitatietaktiek is dat de feliciterenden zelf geen verjaardagen meer hoeven te onthouden. Dat scheelt ontzettend veel gedoe en genante situaties. En zeg nou zelf, het is toch ook veel handiger dat 1 persoon onthoudt welke mensen hem/haar moeten felicitelefoneren op zijn/haar verjaardag dan dat vele mensen moeten onthouden dat ze 1 persoon niet mogen vergeten te bellen op hun verjaardag? Mensen hebben het al druk genoeg.

Kortom: de omgekeerde felicitatietaktiek is veel socialer dan de normale gang van zaken rond verjaardagen. De jarige wordt niet vergeten, want er valt niets te vergeten, en de feliciterenden hoeven zich nooit zorgen te maken over vergeten verjaardagen en alle genante ongemakkelijkheden die daarmee gepaard gaan. Win-Win. Dus hou je mobieltje aan en in je buurt op mijn verjaardag, het zou zo maar kunnen dat je de eer hebt door mij persoonlijk gebeld te worden om mij te mogen behagen met je welgemeende felicitaties.

6 comments

 1. Maar hoe moet het dan met de verjaarskalender op het toilet?
  Ik heb maar één regeltje voor mijn verjaardag, daar passen de te bellen mensen allemaal nooit op! En moet ik dan de andere maanden maar afscheuren en weggooien? Help!

  1. De oplossing is kinderlijk eenvoudig: je hoeft alleen nog maar een lijst met mensen bij te houden die jij zelf belt op je verjaardag en hen de gelegenheid biedt om jou van harte te feliciteren.
   De verjaardagskalender is opzich wel herbruikbaar. Zet op iedere maand een aantal namen van mensen die je mogen feliciteren. Dan kun je op je toilet alvast voorgenieten. En je gasten kunnen alvast checken of ze door jou gebeld zullen worden op je verjaardag. Er is echt geen speld tussen te krijgen. 😉

 2. Noteren! 121212 is de auteur jarig! Batterijen vol, gesprekken kort houden, je weet maar nooit hoe het niet opnemen wordt opgevat. Bestaat hiervoor ook een belmeniet register?

  1. Haa Knarfje, Een belmeniet-register? Maar het is toch een hele eer om gebeld te worden door een jarige? Die jarige heeft heus wel wat leukers te doen dan zijn familie en vrienden bellen opdat ze hem kunnen feliciteren. Toch? 😉

   En dankzij jou zit nu half Nederland op 121212 nagelkluivend te wachten op mijn telefoontje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s