Koffie, een topdrug!

Ooit kreeg ik eens de twijfelachtige eer mezelf koffiesnob te mogen noemen (dus een koffieleut die denkt dat hij in wezen een betere koffieleut is dan anderen op grond van afkomst, kennis, intellect of rijkdom). Ik mikte het toen denk ik vooral op kennis en intellect om mijn afkomst en rijkdom te camoufleren. Intussen weet ik beter, alhoewel ik laatst toch nog een uitspatting van koffieleuterij had. Altruistisch als ik ben deelde ik namelijk het geheim van een lekker bakkie met de wereld.  

Eigenlijk ben ik gewoon een ordinaire koffieverslaafde. Als de koffienood hoog is, maakt de smaak me bijna niet meer uit. Als er maar caffeïne in zit. Gelukkig hoeven koffieverslaafden zich momenteel geen zorgen te maken, want koffie drinken blijkt verdacht goed voor je te zijn. Het remt Alzheimer, verkleint de kans op Parkinson, beschermt tegen kanker en diabetes, verhoogt je uithoudings- en concentratievermogen en je wordt er gelukkiger van. Kortom: een topdrug.

En zelfs met de koffieprut uit je koffiefilter kun je ook al louter goed doen. Het houdt slakken, luizen en ander ongedierte uit je tuin, terwijl het tegelijkertijd uitstekende bemesting vormt voor je plantjes. En de geur ervan zorgt er ook nog voor dat de poes haar behoeftes in de tuin van de buren doet. Dan kun je met koffiedik ook nog je handen ontvetten en helpen voorkomen dat je gootsteenafvoer verstopt raakt en dat deze ook nog eens niet stinkt. En koffiedik is 100% biologisch afbreekbaar ook nog. Ik zei het toch: een topdrug.

Als je al een nadeel zou kunnen opnoemen over koffie, is dat je er misschien dik van wordt. Ha ha, koffiedik! Vat je hem? Koffiedik. Ach, ik sta zo stijf van de cafeïne dat ik veel te gelukkig ben om me druk te maken over die paar kilootjes. En het is waarschijnlijk toch koffiedik kijken dat je dik wordt van koffie. Nog een positief effect van koffie dus: verhoogd relativeringsvermogen. Wat een topdrug.

11 comments

  1. Er zijn wel enige schaduwkanten, met name in het productieproces, dat niet bijzonder milieuvriendelijk is. De beloning van arbeiders die dit zware werk doen, is ook niet om over naar huis te schrijven. De toestanden op de koffieplantages zijn sinds Multatuli niet echt verbeterd.

    1. Daar heb je wel een gevoelig punt te pakken inderdaad. Koffieplantage-boeren krijgen vaak ook maar een fractie van de prijs van die de D.E.’s van de wereld vragen voor hun melanges.
      En eerlijk gezegd, koop ik geen Max Havelaar koffie, want die vind ik bijzonder slecht te pruimen. Dat maakt me dan een maatschappelijk onverantwoorde koffieleut. Het geluksgevoel dat die koffie me dus geeft, gaat ten koste van anderen en het milieu. Ach ja. Daar moet ik dan weer mee zien te leven. Heb ik dan nóg meer koffie voor nodig vrees ik…

  2. Dat wist ik allemaal niet, Ik kijk in het vervolg heel anders tegen een bakkie koffie aan. Kanis&Gunnink is erg lekker. Dan betaal je bovendien niet voor punten die meegeleverd worden zoals bij D.E. Je spaart je een ongeluk en moet ook nog eens flink bijbetalen voor bijv een koffiepot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s