120 MB internet? Lariekoek!

Autofabrikanten die graag hun (zogenaamd) zuinige auto’s verkopen, hebben het over het aantal kilometers dat je kunt rijden op 1 liter brandstof. En als je graag een snelle auto wilt kopen, dan krijg je de verleidelijke accelleratiecijfers voorgeschoteld: van 0 tot 100 km/uur in 6 seconden. Ook al word je bedrogen, in ieder geval weet je, als beoogde koper van een auto, wat de mooie cijfers betekenen. Of in ieder geval wat de cijfers je beloven, hoe misleidend ze ook zijn. 

Maar nu zag ik net een reklamespotje – o nee, dat heet tegenwoordig TV commercial (in ’t Engels klinkt het minder erg) – van UPC. Die hebben het over hun snelle internet. Wel 120 MB! Wat een onzin! Wat betekent het? Het is niet alleen misleidend, maar ook onvolledig. Ik koop toch ook geen auto met wel 120 KM? 

Het is misleidend vanwege de afkorting ‘MB’. En het is onvolledig vanwege het weglaten van ‘per seconde’. Wat ze bedoelen is dat een downloadsnelheid van 120 Megabits per seconde mogelijk is. Dus onder ideale omstandigheden zou je in 1 seconde in één keer 125829120 bits (120 x 1024 x 1024) kunnen ophalen van het internet. Om op een getal uit te komen waar je als consument iets meer aan hebt, moet je de 120 even delen door 8. Dat is namelijk het aantal bitjes dat past in een byte. Consumenten denken namelijk eerder in bytes dan in bits. Dan belooft UPC je dus eigenlijk 15 Megabytes (wat MB wél betekent) per seconde. O nee, dat het per seconde is, zeggen ze er niet bij, want dat weet toch iedereen. Wist jij het?

En wat weet je dan als je weet dat jouw internetverbinding een downloadsnelheid heeft van 15 MB per seconde? Nee, dan ben je eigenlijk nog niks wijzer. Weet je dan of al je gezinsleden tegelijkertijd, ieder een verschillende HD-kwaliteit film kunnen streamen (dat is downloaden en tegelijkertijd afspelen) naar hun schermpjes? En weet je dan ook hoe ideaal jouw verbinding met dat internet is, en hoe betrouwbaar die verbinding is?. Dat blijkt meestal vies tegen te vallen. Met die belofte van 120MB weet je niks. Alleen dat het lariekoek is. 

5 comments

 1. Blijft altijd lastig die juiste eenheden. Zo zijn er ook mensen die een kilo aardappels willen. Dat zijn dus 1000 aardappels voor de goede verstaander.

  Met een ton springt men na de komst van de Euro ook raar om. Een ton was 1000 kg aan guldens van elk 10 gram ’t stuk is 100.000 gulden ofwel 45.378 euro. Een ton is in dit geval dus een bedrag en geen factor. Men zou het dus over een euroton moeten hebben, maar ook dat klopt niet, omdat een eurostuk maar 7,5 gram weegt. Een euroton is dus 133.333 euro.

  1. graag gedaan.
   ik vind eigenlijk dat bedrijven gewoon transparant moeten zijn over de eigenschappen van de producten die ze verkopen. Laten ze zich nou toch gaan onderscheiden op kwaliteit in plaats van gebakken lucht.

 2. De snelheid waarmee de info bij mij binnenkomt vind ik nog niet zo belangrijk.

  Maar het regelmatig wegvallen van de verbinding stoort mij nog meer!

  Bij computers is het het gevecht tussen de mogelijkheden van de computer en de eisen die de programma’s stellen.

  Bij de internetverbinding zie ik ook zo’n probleem opdoemen ……

  Duidelijk verhaal, mooi blog.

  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s