Schepen liggen tegen. Dat klopt ook, want schepen liggen in het water. Bezien vanuit een stuurhut, ligt een tegenliggend schip met de boeg in jouw richting. Het woord tegenligger komt uit de scheepvaart en is in onze taal blijven steken. Dat is allemaal leuk en aardig, maar het is niet logisch.
Wij noemen fietsers die in tegengestelde richting fietsen ook “tegenliggers”. Fietsen liggen niet als ze bereden worden. De fietser zelf soms wel, als het een ligfiets betreft. Daar zit dan ook de verwarring. Bij auto’s doen we precies hetzelfde. Het is een warboel.
En als we “tegenligger” zeggen, hebben we het toch eigenlijk over het gedrag van de bestuurder van het voertuig? Een voertuig zelf zit of ligt niet. Ja, wegligging is dan wel een belangrijke eigenschap is van een auto. Maar fietsen hebben geen wegligging. Dat is allemaal verwarrend. Ik wil zo graag duidelijkheid. Een fietser zit op het zadel van de fiets. Ook op een ligfiets is er eigenlijk ook sprake van een zithouding, ook al is het een lage. En ook automobilisten, buschauffeurs en truckchauffeurs zitten achter het stuur.
Dus ik wilde voorstellen om als tegenhanger van de maritieme tegenligger in het verkeer voortaan de term tegenzitter te bezigen. Iedereen voor?
Als het tegenzit ben ik een tegenstander van tegenliggers….. 😉
Ik lig zelf het liefst mee 🙂
Ik neem aan dat je op dit moment niet tegenhangt achter (of voor) je toetsen- of veegbord. Ook dan ben je eerder een tegenzitter of een tegenstander. Zelf hang ik op dit moment wel achternaast mijn laptop die schuin naast me op het bed ligt. Het zit/ligt/staat/hangt dus met veel woorden mis. Stel voor om dat niet allemaal woord voor woord stap voor stap trap voor trap aan te passen, maar gewoon het Nederlands en alle andere onlogische talen te prullenbakiseren en een nieuwe taal van meet af aan opnieuw logisch te ontwikkelen. Zelf heb ik een voorkeur voor iets als Delphi. Maar ja, waar ligt dan weer die meet.
Laten we dan samen NL 2.0 ontwikkelen 🙂
om te beginnen zetten we het werkwoord “prullebakkiseren” alvast op de lijst van sterke werkwoorden (sterk als in “sterke opmerkingen”)
En leeft Delphi dan nog? Ben ik helemaal uit het oog verloren. Ben zelf een oud-ceeplusplusser en javanist, dus dat is een heel ander kamp 🙂
Ik dacht dat Delphi (pascal met een windowsschil) nog bestaat. Voordeel is de hoge leesbaarheid en dus toegankelijkheid. C++ e.d. vond ik immer te abstract. Dan heb ik nog liever boleaanse algebra.
Waar mannen zich al niet het hoofd over breken. Volgens mij is er geen vrouw die dit kan verzinnen. (of er mee (tegen)zit 😉 )
Ach, wie weet. Ik worstel wel veel met dit soort dilemma’s in ieder geval. Ik ben ook een alfabetweter 🙂
Als je het zelf maar weet is dat niet zo erg. 😉
Soms ligt het mee, soms zit het tegen.
En een meevaller gaat automatisch over in een meeligger natuurlijk 😉