Natuurlijk kopiëren we elkaar

Good artists copy, great artists steal. Een quote van Steve Jobs. De man was wel zo megalomaan dat hij iedere poging om zijn ideeën te kopiëren desnoods met kernwapens bestreed. Maar Steve’s ideeën waren natuurlijk niet origineel. Iedereen kopieert. Niets is echt origineel. Originaliteit is betrekkelijk en uit zich in de draai die de “artiest” aan het gekopieerde geeft.

Zelf beschouw ik het maar als een groot compliment als iemand iets van mij kopieert. Ik beschouw mezelf niet als artiest, laat staan een goeie. Maar kopiëren doe ik natuurlijk wel. Want ik ben beïnvloed door anderen. Mijn schrijfstijl heb ik niet zelf bedacht, maar van iemand overgenomen, omdat het vertrouwd is, of omdat het bij me past. Van meerdere iemanden waarschijnlijk, die op hun beurt ook zijn beïnvloed. Als ik me er bewust van ben dat ik iemand kopieer, dan vermeld ik dat. Dat vind ik wel zo netjes.

Ik kan wel een rijtje mensen opdreunen waarvan ik me bewust ben dat ze mij beïnvloeden, omdat hun stijl mij aanstaat. Zo hou ik van Herman Finker’s taal-ongerijmdheid. Maar ook van de absurde filosofieën van Terry Pratchett. Koot en Bie hebben mij absoluut sterk beïnvloed, maar ook Annie M.G. Schmidt. Niks hoogdravends, vind ik zelf. Ik hou niet van hoogdraverij. Ik draaf graag op aards niveau. Annie kon dat als geen ander, maar ook zij kopieerde, dat kan niet anders.

Het meest kopieer ik van mensen in mijn omgeving. En dat doen we volgens mij allemaal. Bewust en vooral onbewust. Mijn familie, vrienden en collega’s beïnvloeden me. Ik neem hun maniertjes, grapjes en ideeën over, want ik vind ze leuk. Tuurlijk geef ik er ook een eigen draai aan. Anderen nemen dat dan weer van mij over. Mijn kinderen bijvoorbeeld. Dat zijn ware spiegeltjes van mezelf, met een steeds groter wordend stukje eigen identiteit. Een identiteit die is opgebouwd uit allemaal van anderen gekopieerde stukjes. Zo ontwikkelen mensen zich: door te kopiëren. Heel natuurlijk, want het is ingebouwd in onze genen. Kopiëren is menselijk.

De inspiratiebron voor deze post: TED Radio Hour – “What’s Original?”

4 comments

 1. Ik probeer wel origineel te zijn en dat lukt ook redelijk. Dwz fantasie zat. Het koppelen van zaken op een ongebruikelijke manier vind ik het leukste. Daarbij gaat het mij niet om het schrijven, dat is in mijn ogen niet meer dan een vertelling intikken. De vertelling vind ik dus belangrijker. Ik heb ook een voordeel dat ik weinig tot bijna geen boeken heb gelezen. Daar hield ik niet van. Dus kan ik daar ook niet een stijl uit kopieren.

  Ik kopieer wel van grote vertellers zoals mijn buurman, Van Kooten en de Bie, Marten Toonder Hugo BC, Ivo de Wijs, Alexander Pola, Gerrie Kneeteman en bijvoorbeeld Midas Dekkers. Hoe ik ze kopieer weet ik niet, maar ze hebben zeker invloed op me gehad. Opvallend genoeg zitten daar weinig vrouwen bij. Schijnbaar komen die bij mij niet als goede vertelsters over.

  1. Ik ben jaloers op goeie vertellers. Ik schrijf beter dan dat ik vertel. Ik schrijf in ieder geval ánders dan ik vertel. Als ik vertel gaat dat met teveel zijsporen. Midas Dekkers is inderdaad een begenadigd verteller, maar ook dito schrijver.
   Ik bedacht me verder ook nog dat ook mensen aan wie je een grote hekel hebt invloed op je hebben. In een omgekeerde richting. Ik zal nu maar geen namen noemen.

 2. De oerknal was een originele actie. Nadien is alles een kopie van een kopie van een….. etc. En hoe erg is dat? Laten we alsjeblieft niet beweren dat we origineel zijn. Dat kan namelijk niet. Ik weet zeker dat ik bij mijn ‘schrijfwerk’ beïnvloed ben. Soms lees ik iets, waarvan ik denk: zo zou ik het ook geschreven hebben.
  Je maakt me wel nieuwsgierig. Wie beïnvloedt jou negatief? Kom op! Zeg het!

  1. Niet negatief, maar juist positief. Dus dan doe ik juist het tegenovergestelde. Zo heeft een zekere rechtse politicus ervoor gezorgd dat ik me nóg liberaler op stel…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s