Lachgasneutraal

Dat onze aarde opwarmt komt maar ten dele door de CO2-uitstoot van onze vervoermiddelen, heb ik onlangs geleerd. De grootste boosdoener is blijkbaar helemaal niet het verbranden van fossiele brandstoffen. Het verminderen van de CO2-uitstoot gaat de opwarming van onze aarde nauwelijks tegen, in ieder geval niet meer snel genoeg. Er is namelijk een andere boosdoener die veel schadelijker is voor ons klimaat: veeteelt.

De wereldbevolking groeit ieder jaar met 80 miljoen mensen. Dus de wereldwijde behoefte aan vlees en zuivelproducten stijgt ieder jaar. Daardoor neemt de schaalgrootte waarmee veeteelt wordt gedaan alsmaar toe. Al die steeds groter wordende hoeveelheid runderen (maar ook varkens en kippen) hebben een alsmaar groeiende hoeveelheid water en voer nodig. Er worden jaarlijkse vele hectares oerwoud gekapt om te voorzien in de behoefte aan veevoer. En al die koeien laten ongelooflijk veel scheten die  methaan en lachgas (296 keer schadelijker voor ons klimaat dan CO2) bevatten.  Het schijnt dat een kilo rundvlees, qua uitgestoten broeikasgassen, even schadelijk voor het milieu is als een autorit van 45 kilometer.

Misschien had ik beter niet naar de Cowspiracy-Infographic-Metric
Cowspiracy-documentaire
kunnen kijken. Het heeft me nogal aan het denken gezet. Het heeft me nogal serieus laten overwegen om mijn consumptie van vlees en zuivel drastisch te gaan verminderen. Misschien moet ik wel vegetariër worden, of nog drastischer: veganist. Daar loop ik nu dus over na te denken. De feiten liegen er echt niet om. Kijk maar in (klik maar op) de infographic hiernaast. 2500 koeien produceren jaarlijks evenveel organisch afval als een stad met 411000 inwoners. De hoeveelheid water die nodig is om 1 hamburger te produceren is 3000 liter, evenveel als 2 maanden lang onafgebroken douchen.

Bij iedere hap vlees, en bij iedere slok melk draag ik bij aan onze klimaatverandering. Iedere hap en slok is een hap uit een stuk oerbos. Iedere hap kost honderden liters water. Een vergelijkbaar sommetje kun je ook maken voor kippenvlees en eieren.  Veganisme schijnt wel hartstikke  gezond te zijn, maar o wat zou ik die boterham met kaas missen. Of een gebakken eitje.

Oud en nieuw komt er straks al weer aan. Ik geloof dat ik mijn goeie voornemens al weet. Ik wil , nee moet, “lachgasneutraal” (natuurlijk is het breder dan dat, maar het klinkt wel goed)  gaan leven. Maar ik weet ook dat ik het nemen van het besluit om veganist te worden heel moeilijk ga vinden. Parttime veganisme lijkt me niet genoeg, maar misschien moet ik het wel langzaam opbouwen. Tips en aanmoediging zijn welkom!

 

Advertenties

8 comments

  1. Met dat waterverhaal kan ik niet zoveel. Als dat gewoon regenwater is of ons prachtig gezuiverde kraanwater maakt wel erg veel uit en naar ik weet gaat het gewoon om het spul dat uit de lucht valt. Laatst zij Jesse K dat hij eens niet een hamburger had genomen, maar een broodje kaas. Watermatig hoeft dat geen verschil te maken. De rundvrije hamburgers die ik eet komen in de buurt van Nederlandse kaas, gemiddeld 5000 liter per kilogram. Volgens mij is voor Franse kaas als Camembert veel minder melk en dus veel minder kaas nodig. Die kaas is ook minder zout en ook dat is beter voor de mens.

    Je snapt het al, ik ben semitariër, wat sommigen tegenwoordig flexitariër noemen. Dat laatste komt mij te vrjblijvend over. Maar als iedereen haar vlees- en zuilvel-inname halveert, dan halveert uiteindelijk ook de uitstoot en dat lost meer op dan iedereen veganist te maken, wat gedoemd is te mislukken.

  2. Goed dat je dit deelt! Mijn tip: als je het langzaam wilt opbouwen, begin dan te kijken naar je voeding. Wat heb je nog in huis? En met welk plantaardig alternatief kan het vervangen als het op is? Op websites als http://www.gewoonvegan.nl, http://www.veganchallenge.nl en http://www.vegadutchie.nl vind je veel tips en recepten. Ook het boek De Vegarevolutie is een aanrader, geschreven door een diëtiste.

    Naast klimaat is het natuurlijk ook bizar dat we met z’n allen hebben bedacht dat het moreel aanvaardbaar is om een aantal dieren te gebruiken en doden. Wat we met een koe doen, zouden we niet met een hond doen hier in Nederland, laat staan met een mens. Terwijl we tégen zinloos geweld en vóór vrijheid zijn, steunen we toch massaal de dierindustrie. En dat terwijl we prima zonder dierlijke producten kunnen.

    1. Bedankt voor je reactie en de tips! Ik ga de websites die je voorstelt zeker bezoeken.

      Op zich heb ik maar gering moreel bezwaar tegen het consumeren van dieren, maar wel tegen inhumane behandeling van dieren.

      1. Graag gedaan! Ik snap wat je bedoelt, zo ben ik ook ooit begonnen. Tot ik me realiseerde dat voor elk dierlijk product een (gedomesticeerd) dier geboren wordt om uitgemolken (soms letterlijk) en gedood te worden, zonder een natuurlijke en vrij leven te hebben kunnen leiden. Dat zouden we mensen nooit aandoen. Waarom wel sommige dieren?

        De industrie wordt alleen maar zieker. Paarden die zwanger gehouden worden, zodat hun bloed kan worden afgetapt zodat de hormonen in o.a. Nederlandse varkens kan worden geïnjecteerd zodat ze sneller zwanger worden. Varkens die gefokt worden met extra tepels om meer biggen te zogen. Mijn vrijheid eindigt iig waar die van een ander begint.

  3. Ik heb deze documentaire ook gezien. Er staan op Netflix meerdere van dit soort documentaires, allemaal even interessant, bijvoorbeeld die over de gletsjers of de Zeitgeist reeks. Maar de bottomline blijft dat zolang er geen economische winst te halen is we onze kop in het zand blijven steken. De wereld moet helaas eerst serieus naar de knoppen voordat we geld op de tweede plaats gaan stellen. Maar goede voornemens zijn altijd goed, het moet ergens beginnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s