Volgens mij zei mijn vader dat vroeger thuis altijd: “de kraan is geduldig”. Het was het standaard antwoord dat je kreeg als je zeurde om nóg een glas ranja. Als je nog meer dorst hebt, drink je maar water. Vooral dat “maar water” is natuurlijk jammer. Want ik weet namelijk dat het alles behalve “maar water” is dat uit onze kranen komt in Nederland. Sinds ik bij een drinkwaterbedrijf werk begrijp ik dit.
Die geduldige kraan waar altijd maar weer schoon en heerlijk drinkwater uit komt als we het open draaien zien we in Nederland als de normaalste zaak van de wereld. Vandaar ook die uitdrukking. Wij kennen geen echte dorst, want de kraan is inderdaad altijd geduldig. Het is bij wet geregeld dat wij schoon en veilig drinkwater uit onze kraan kunnen tappen. De geduldige kraan is een burgerrecht. De drinkwaterbedrijven hebben de plechtige taak daar voor te zorgen. Ze beschermen de natuur in de waterwingebieden en de waterbronnen die zich daar (onder) bevinden. Ze pompen water op van grote diepten en zuiveren het zorgvuldig. Wij draaien (aan de kraan) en zij leveren. Dag en nacht. Weer of geen weer.
Vanochtend betrapte ik mezelf erop dat ik het zelf ook zei. Ik was in gesprek met de juf van mijn jongste zoon en we hadden het over het weer. Er was 30 graden voorspeld, en het was nu al om te stikken, vonden de juf en ik. “We moeten extra veel drinken”, zei de juf tegen mijn ventje. En voor ik er erg in had ontglipte mij toen: “de kraan is geduldig”. Meteen verontschuldigde ik me tegenover de juf voor de ouderwetsheid van mijn uitspraak. Ik weet ook niet waarom. Het is misschien ouderwets, maar ook een waarheid als een koe. De vanzelfsprekendheid van schoon drinkwater is iets om af en toe eens bij stil te staan. De kraan is inderdaad geduldig, is het niet fantastisch?.
Ik verbaas mij telkens weer over de fles drinkers.
Het Nederlandse water is inderdaad altijd goed en beschikbaar.
Mensen uit andere landen kennen en begrijpen die luxe niet. Waarom lopen met een duur gekocht flesje water als er overal goed leidingwater beschikbaar is.
De gezondheid in een land is af te lezen aan de beschikbaarheid van schoon drinkwater.
Nederland scoort daarin heel hoog, dankzij ons leidingwater.
Zonnige groet,
Het is geweldig dat wij dit hebben. Ik heb voor kortere periodes in woestijnen gewoond en bedacht mij vanmorgen nog hoe fijn het is dat het water ‘zomaar’ uit de kraan stroomt en dat ik de hele voor- en achtertuin kan sproeien zonder dat dit een probleem is. Voor nu in elk geval.
Ik ken de problemen van zoetwatertekorten in gebieden die verzilt raken, zoals sommige eilanden in de Stille Zuidzee. Ook heb ik bij een organisatie gewerkt die burgerinitiatieven van sloppenwijkbewoners financiert. Waaronder groepen die er zelf voor zorgen dat er een vertakking van de hoofdwaterleiding naar hun straten komt, aangezien de gemeente (Nairobi) zulke mensen niet ziet staan. Bovendien regelen ze zelf de betaling en het onderhoud daarvan.
Niet voor niets zien Arabieren ons land met groene weides als een paradijs. En des te belangrijker vind ik het dat ons land door gezamenlijke investeringen en bewustzijn zo moet blijven.