Algoritmen

Stukjes code die helemaal vanzelf keuzes maken voor mij. Zoals de super hete pizza die voor me wordt gebakken omdat het algoritme registreerde dat mijn blik wel 0.374 seconden op die smakelijke groene jalapeño op de foto boven de balie bleef hangen. Zoals de route van A naar B omdat ik maar zou verdwalen en bovendien niet in files wil staan, maar eigenlijk worden we met z’n allen als kuddedieren zo over de wegen geleid dat de files korter zijn en sneller oplossen. Of het nieuws dat mij zou moeten interesseren op basis van een persoonlijk profiel dat is bepaald door volautomatische verzameling van data over mijn gedragingen.

Algoritmen combineren mijn data met de data van anderen. Algoritmen delen ons op in categorieën. Digitale schaapskuddes. Algoritmen voorspellen met die data wat we nodig hebben, en matchen onze behoeften aan de ideale keuze uit het enorme aanbod. Het aanbod is zo groot dat we niet eens meer zelf kúnnen kiezen. Veel te veel gedoe. Boeken, muziek, gadgets, verzekeringen, reizen, restaurants, woonruimte, medische zorg, en ook liefde. Niets is blijkbaar taboe. Algoritmen die (tegen betaling) de beste keuzes voor een nieuwe partner voor je berekenen. Ik vind het nogal wat. Als gediplomeerd infoloog weet ik hoe je algoritmen maakt en hoe ze werken. Maar toch vind ik het nogal wat. Die beroepskeuze maakte ik destijds trouwens helemaal zelf. Nooit spijt van gehad. Straks wordt je ideale studiekeuze natuurlijk al voor je berekend door een algoritme. Dat is al geen taboe meer.

Het duurt vast ook niet lang of algoritmen weten precies wanneer je dood gaat. Sterker nog, dit weten ze beslist al, op de dag nauwkeurig, maar ze hebben zich nog niet uit de taboesfeer gewurmd. Op een dag in de nabije toekomst krijgen zij die al digitaal ten dode zijn opgeschreven schaamteloze advertenties voor praktische en passende uitvaarten die precies bij ons passen (duurzaam de pijp uit knetteren kan dan ook). Je keuze voor het verzorgingstehuis is dan natuurlijk dan ook al door een algoritme gemaakt. Het vriendelijke algoritme dat het beste met je voor heeft. In al zijn goedheid heeft het ook alvast de ideale uitvaart voor je uitgezocht. Je hoeft het allemaal alleen nog maar in je winkelwagentje te slepen.

10 comments

      1. Uiteraard. Ik leerde in de wiskunde veel algoritmes waar ik het directe nut niet van in zag. Maar nu begrijp ik dat ze dus ook levensbepalend kunnen zijn.

  1. ”die beroepskeuze maakte ik destijds overigens helemaal zelf” ik zou daar nog eens over na gaan denken. In het boek van Frank Koerselmans staat overigens het voorbeeld van een universiteit in Belgieje, dat die hun studenten al vroeg waarschuwen voor hun burn/out op grond van algoritmen, dat zou je niet moeten pikken

    1. Nee, moeten we niet pikken inderdaad. En wat te denken van de huidige plannen van onze overheid om algoritmen in te zetten om discriminatie in vacatures op te sporen. Zeer glad ijs als je het mij vraagt.
      Wat mijn zelfstandigheid in mijn beroepskeuze betreft heb je misschien een punt. Natuurlijk speelden de gegevens die de mensen die mijn adviseerden van mij hadden een grote rol in mijn uiteindelijke keuze.

  2. We worden geleefd, dat weet je toch? Je hebt nauwelijks een eigen keuze; als je hete ene hebt gekozen, zit je voor volgende stappen vast aan die ene keuze. Je kunt er wel mee stoppen, maar dan moet je weer een andere keuze maken die weer automatisch gevolgen heeft voor de rest van de weg. Wij zijn ons eigen algoritme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s