Argwaan

Op een schaal van naïef tot paranoïde zit ik volgens mij links van het midden. Misschien zelfs te veel naar links. Maar ik schiet radicaal naar rechts als iemand mij iets wil verkopen. Maximale argwaan. Ik vertrouw geen enkele verkoper. Als mij in de winkel wordt gevraagd of men mij ergens mee kan helpen zeg ik ook steevast: als ik hulp nodig heb, vraag ik het wel. Laat me alsjeblieft gewoon rustig snuffelen. Voor marketeers voel ik regelrechte haat. Geld-uit-de-zak-kloppers zijn het. Leur ergens anders met je prullaria. Vlieg op met je gelikte praatjes want ik geloof je bij voorbaat niet. Deze mensen worden gedreven door bonussen. Ze werken vanuit hun eigen belang, niet die van de consument. Ze verkopen om het verkopen. Een goed product verkoopt zichzelf, zegt mijn innerlijke boomer. Reclame voor een product is prima, zolang het maar niet opdringerig wordt. Ik heb ook een grondige hekel aan schreeuwreklame. Ik hoor daarin alleen maar de boodschap: koop dure spullen die je niet nodig hebt! Van gerichte reclame schiet ik ook meteen in de argwaanstand. Vandaar dat ik alle digitale reklame zoveel mogelijk blokkeer. En tóch zou mijn koopgedrag dan nóg beïnvloed zijn. Ik overweeg kluizenaarschap.

6 comments

  1. Ik begrijp je achterdocht. Toch zijn er momenten waarop ik het prima vind als een verkoper zijn best doet om iets aan mij te slijten. Want feitelijk gaat dit om twee mensen die een voor beide partijen gunstige overeenkomst kunnen sluiten. Zodra onderhandelen een spel wordt, krijg je er vanzelf plezier in. En bevalt het niet, dan ben je niets verplicht.

  2. Ik heb ook zoiets met verkopers in een winkel. Als ze een stropdas dragen en me met u aanspreken, dan vertrouw ik ze totaal niet. Vaak kloppen hun verhaaltjes niet en hebben ze een les gehad in hoe verkoop ik lucht.

    Onlangs een hele andere ervaring. Was al 3x tevrgeefs bij een soort applezaak geweest door een iPhone-probleem van een kennis. De 4e keer was het erg druk en alle ‘top’-verkopers hadden waren druk bezig. In een hoek stond een jonge medewerker, die er niet uitzag en waarvoor je geen cent zou geven. Dus liep ik op hem af en vroeg of ie me wilde helpen. Ging prima. Nam alle tijd. Netjes het probleem verholpen. De jongen begon helemaal te stralen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s