Covidsluizen

Als je naar de kroeg, het theater, een restaurant, een museum, de keukenhof, een festival of Duitsland wil, moet je covidnegativiteit zijn aangetoond. Zonder bewijs van covidnegativiteit kom je er niet in. Het moet allemaal worden mogelijk gemaakt door snelle testmethoden. Hoe sneller en makkelijker deze “covidsluizen” werken, hoe beter, zou je denken. Als ik de pessimistische nieuwsberichten over de vaccinatie in derde wereld landen moet geloven kan het nog wel eens jaren kan duren voor we de hele covid-familie definitief wereldwijd hebben uitgeroeid. Deze berichten schetsen een toekomst waarin we regelmatig geteisterd zullen gaan worden door nieuwe en steeds besmettelijkere mutanten van covid.

Ik begin daarbij dan te vrezen voor een toekomst waarin covidsluizen een permanent onderdeel gaan worden van het leven. Bij de ingang lopen we één voor één door de sluis. Een persoon achter een plexiglazen scherm vraagt je om zo hard mogelijk in een steriel trechtertje te hoesten. Bliep… licht op groen, komt u verder. Bliep… licht op rood, besmettingsgevaar! De besmettelijke en diens gehele sociale netwerk wordt in de daarop volgende seconden volledig doorgelicht. Diegenen waarmee nog kort geleden contact is geweest worden à la minute van hun plek gehaald, waar ze zich ook maar mogen bevinden en wat ze ook maar aan het doen waren. Ze moeten per ommegaande hun covidnegativiteit laten vaststellen bij een plaatselijke covidsluis voor ze weer verder mogen met hun leven.

De covidpositieven die uit deze procedure naar boven komen worden volautomatisch ziek gemeld en discreet maar dringend naar huis gestuurd. Daar zal een speciale vervoersdienst voor in het leven zijn geroepen: de covid-taxi. Je eigen auto zal namelijk niet starten. Ter immobilisatie van het virus hebben alle auto’s tegen die tijd immers beslist een covid-slot. De tegen die tijd in alle huizen standaard aanwezige, slimme koelkast is natuurlijk al geïnformeerd en heeft meteen alle nodige bestellingen voor de betroffen covidpositieven gedaan zodat zij en hun huisgenoten de voorziene incubatietijd niet meer naar buiten hoeven. Deze voorraden staan al op hun stoepje te wachten. Wel zo veilig, wel zo efficiënt. Van harte beterschap!

7 comments

 1. Zorgen over de beschikbaarheid en hoeveelheid werkzame vaccins tegen COVID-19 en alle andere en/of nieuwe varianten heb ik ook.

  Mijn oproep voor een vaccinatie is vandaag binnen gekomen.

  Stille groet,

 2. twee opmerkingen: je kunt het als een vooruitgang zien, deze automatische beheersing van je gezondheid van jou en je naaste. 2:deze robotisering is al veel langer aan de gang binnen de bankwereld bijvoorbeeld, je kunt nu thuisbankieren, dat is een voordeel en zelfs goedkoper.

  Maar de dame achter het loket van mijn bankfiliaal wilde wel mijn saldo opvragen, ze vroeg mij daarvoor mijn wachtwoord. Ik antwoordde dat ken ik niet want jullie machine vraagt me elke vijf dagen dat wachtwoord te veranderen en daar heb ik geen zin in.

  Juist daarom vraag ik aan u mijn saldo op.. Na een tien minuten durend gesprek met haar meerdere in de landelijke hoofdstad mocht ze mij per papieren uitdraai een blik gunnen op mijn saldo bij de bank. Zij hoefde zich niet te blinddoeken bij het overhandigen van de uitdraai.

  Ik bedankte haar uitvoerig maar ze werd er niet blij van.

  1. Mooi inzicht Jan. Bedankt. Sowieso nooit een wachtwoord geven als daar om wordt gevraagd. Tja, de bescherming van onze privacy leidt helaas tot draconische maatregelen die het er voor de burger vaak niet eenvoudiger op maken.

   1. in jouw covidsluizen stel je mooi het vraagteken over de wenselijkheid om 100% gezondheid te benaderen. Ook de privacy is moeilijk 100% te bereiken. Vertelt de bank jou dat je nooit een wachtwoord moet afgeven, vraagt de bankdame mij mijn wachtwoord! De menselijke factor is niet uit te schakelen, al was het maar dat het een mens is die de robot bestuurt, ik hoop dat tenminste

 3. Er zit idd een probleem in de verspreiding. Taiwan heeft het virus uiterst effectief buiten de deur gehouden (10 doden per jaar per 23 miljoen verwesterde Chinezen), maar zal nu problemen hebben met het toelaten van reizigers van en naar hun (ei)land.

  In Afrika schijnt Covid voor te komen onder mensen buiten de steden. Deze mensen zijn erg arm, weinig voorzingen, worden niet getest en hebben er vaak geen last van. Dwz het zijn vaak jongere mensen aangezien ze buiten de steden een veel lagere levensverwachting hebben. Het virus zal er gekomen zijn en kan dus ook weer terug, nadat er tijden daar ‘verstoppertje’ heeft gespeeld.

  Aan de andere kant kan een virus op den duur ook afzwakken tot iets beheersbaars. Onze gewone ‘verkoudheid’ is een corona-virus dat voorheen misschien wel veel dodelijkeer is geweest. Vermoed alleen dat over de laatste 1000 jaar weinig goede data is op dit punt.

  Zelf zag ik ooit wel iets in een alcoholslot. Toch gaan er in het verkeer niet zoveel mensen dood door alcoholgebruik. Aan alcohol sterven veel meer mensen op een andere manier, zoals leverproblemen of huiselijk geweld.

  1. Bedankt voor deze aanvullende inzichten. We zijn er eigenlijk niet goed in om de juiste maatregelen te nemen. Soms lijkt het maar alsof we maar wat doen, onder het motto dat niks doen altijd erger is. Ik vind het zelf in ieder geval lastig om alles nog te overzien. En wie moeten we vertrouwen? In ieder geval is scepsis een begrijpelijke en gezonde houding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s